Retsepte värskest sparglist ja rabarberist

Spargel

Kerge salat spargli ja salatijuustuga

 Vaja läheb:
4-6 spargrlivart
1-2 küüslauguküünt
lehtsalat, spinat, till
2 väikest kurki
4 kirsstomatit
150-200 g salati-, feta või mozzarella juustu
oliiviõli

1/2 sidruni või laimi mahla
maitse järgi soola ja pipart

Valmistamine:

Kuumuta kergelt keskmisel kuumusel õlis või võis 2 cm pikkused sparglitükid koos purustatud küüslauguga, maitsesta natukese soolaga. Valmista ette taldrikule meelepärasest lehtsalatist, spinatist, kurgist ja kirsstomatitest salatipõhi ja piserda see üle 1 spl oliiviõli, sidruni või laimimahlaga. Lisa tükeldatud juustukuubikud. Viimasena lisa kuumutatud spargel ning soovi korral raputa üle seesamiseemnetega. Toekama eine jaoks keeda juurde üks või paar muna.

Peekonisse keeratud röstitud sparglid

 Vaja läheb:

6 sparglivart
4-6 viilu toorsuitsupeekonit
mõned kirsstomatid
kodujuustu
Chiabatta saia
juustu
oliiviõli
maitse järgi soola ja oreganot

Valmistamine:

Pane ahi kuumutama 180 kraadi. Samal ajal keeruta spargli varte ümber peekon, tükelda tomatid, viiluta sai ja juust. Nirista oliiviõliga üle ja maitsesta. Grilli eelkuumutatud ahjus 6-8 minutit. Sobivad valmistamiseks ka grillil. Serveeri kodujuustuga või ilma.

Koorene pasta kala, spargli ja päiksekuivatatud tomatitega

 Vaja läheb:

4-6 sparglivart
150 g pastat
100 g külmsuitsu forelli või lõhet

150 ml rõõska koor 35%

parmesani juustu
2-3 päikesekuivatatud tomatit
1-2 küüslaugu küünt
oliiviõli
soola

Valmistamine:

Keeda pasta al-dente ja jäta jahtuma. Samal ajal kuumuta potis õlis küüslauk ja spargel keskmisel kuumusel 5 minutit. Lisa rõõsk koor või toidukoor. Keeda tasasel tulel 5 minutit, lisa tükeldatud päikesekuivatatud tomatid, kala ja pasta ning maistsesta. Kuumuta veel paar minutit ja serveeri riivitud parmesani juustuga. Söö kohe, sest nagu itaallased ütlevad: “Pasta ei oota sööjat vaid sööja ootab pastat.”

Rabarber

Rabarberi-kirsi kissell

 Vaja läheb:

500 g rabarberivarsi
200 g värskeid või külmutatud kirsse või mureleid
1 L vett
2 dl suhkrut
3 spl kartuli- või maisitärklist
1 tl kaneeli

Valmistamine:

Tükelda rabarber ja kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel kuni rabarber on pehme. Lisa kivideta kirsid või murelid ning suhkur ja kaneel. Nirista juurde vähese külma veega segatud tärklis, kuumuta keemiseni ja tõsta pott tulelt. Serveeri jahtunult või külmalt kohupiimakreemi või jäätisega. Kirss või murel annavad kissellile väga ilusa punase värvi ning lisavab maitsele nüanssi.

Retseptide autor: Hedi Päär